Franciscaans fresco van Giotto op het vliegveld van Fiumicino

Franciscus in miljoenen pixels

Van Franciscus van Assisi zijn door de eeuwen heen duizenden afbeeldingen gemaakt: fresco’s, olieverfschilderijen, mozaïeken, gravures, pentekeningen etc. tot en met afbeeldingen met behulp van digitale technieken in onze tijd. In de serie ‘Franciscus uit de kunst’ belicht broeder Fer van der Reijken iedere maand een afbeelding en daarmee een facet van de persoon Franciscus. Deze maand november, deel 10: een franciscaans fresco van Giotto op een reclamezuil van het vliegveld Fiumicino in Rome.

Reclame- en informatiezuilen op vliegveld Fiumicino bij Rome.

Vele eeuwen na hun dood stralen Giotto en Franciscus nog steeds letterlijk en figuurlijk licht uit

Zondagmorgen 10 november. Ik kom heel vroeg aan op het vliegveld van Fiumicino bij Rome om terug te reizen naar Schiphol. Zó vroeg dat de gates voor de vertrekkende vliegtuigen nog niet bekend zijn gemaakt. Ik besluit te wachten in de grote vertrekhal van het vliegveld, samen met nog honderden andere vroege vogels. In de vertrekhal staan hoge vierkante zuilen, waarop de vertrekkende vluchten met nadere gegevens bekend zullen worden gemaakt. Afwisselend slaan we onze ogen op van onze mobieltjes naar de hoge vertrekzuilen en omgekeerd.

Opmerkelijk is dat er enkele zuilen zijn waarop geen informatie over vertrekkende vliegtuigen wordt geprojecteerd, maar kunstafbeeldingen. Het blijkt te gaan om een initiatief van de Italiaanse regering om de Italiaanse kunst en cultuur te promoten bij toeristen. Dit naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de beide vliegvelden bij Rome: Fiumicino en Ciampino.

Tot mijn verwondering wordt ineens op één van de zuilen de naam van Giotto geprojecteerd. Hij leefde van 1267 – 1337 en staat in de franciscaanse familie vooral bekend vanwege zijn fresco’s in de boven- en benedenkerk van de San Francesco in Assisi en in de Santa Croce basiliek in Florence. In Assisi zien  we in metershoge en brede fresco’s allerlei scènes uit de Bijbel en uit het leven van Franciscus, waar bij de laatste de levensbeschrijving van Bonaventura hem inspireerde.

En ja hoor, na korte tijd wordt op de hoge zuil een scène uit het leven van Franciscus geprojecteerd. We zien de kleine arme van Assisi in al zijn naaktheid bekleed worden met de mantel van bisschop Guido. In deze beroemde scène neemt Franciscus publiekelijk afscheid van zijn vader Pietro Bernardone, door hem al zijn bezittingen terug te geven, inclusief de kleding die hij aanhad, om te getuigen dat hij voortaan een Vader heeft die in de hemel is.

Het origineel van het hier in miljoenen pixels afgebeelde fresco is te zien in de basiliek van ‘Santa Croce’ in Florence.

Franciscus en Giotto moesten eens weten dat zij vele eeuwen na hun dood letterlijk en figuurlijk nog steeds licht uitstralen op het vliegveld Fiumicino.

Fer van der Reijken ofm

Gerelateerde nieuwsberichten