Schilderen als reinigingsritueel

Een surrealistische Franciscus

Van Franciscus van Assisi zijn door de eeuwen heen duizenden afbeeldingen gemaakt: fresco’s, olieverfschilderijen, mozaïeken, gravures, pentekeningen etc. tot en met afbeeldingen met behulp van digitale technieken in onze tijd. In de serie ‘Franciscus uit de kunst’ belicht broeder Fer van der Reijken iedere maand een afbeelding en daarmee een facet van de persoon Franciscus. Deze maand oktober, deel 9: Saint Francis of Assisi, een schilderij van de Poolse kunstenaar Andredjej Troc. Niet zomaar stil blijven staan bij gegeven conventies, dat is wat hem met de middeleeuwse heilige verbindt.

Ironie, absurditeit en dromen gezien in een vervormende spiegel beïnvloeden Troc’s creativiteit

De Poolse, hedendaagse kunstenaar Andrzej Troc, geboren in 1953, woont in Zielona Góra, een klein stadje in Polen nabij de grens met Duitsland. Troc is autodidact. Hij schrijft over zichzelf dat hij worstelt met het doorbreken van gevestigde patronen en het zoeken naar nieuwe artistieke oplossingen. Zijn surrealistische kunst benoemt hij als ‘tekenen met verf’. Hij schildert om zich ‘te reinigen’, om de vele overweldigende indrukken uit het dagelijkse leven van zich af te schudden. Over zijn werk zegt hij: “Het is mijn passie en ik heb het geluk dat ik mijn hele leven en al mijn inspanningen hieraan kan wijden. Veel verschillende ervaringen hebben mij, mijn creativiteit en mijn kunstwerken beïnvloed. Een beetje ironie, absurditeit en dromen gezien in een vervormende spiegel, maar ook misvormde, vreemde, kluchtige zogenaamde seksmonsters zijn enkele van de thema’s van mijn werken. Wat mijn inspiraties zijn? Simpelweg: heen en weer bewegen tussen goed en kwaad, paranoia en schoonheid, en het inzicht in primitief sociaal gedrag.” Veel nadere uitleg bij zijn werk geeft de kunstenaar niet. De kijker kan zijn eigen indrukken opdoen.

Troc schildert vaak op Fabriano papier. Saint Francis of Assisi is met acrylverf geschilderd op een canvas van 100 x 80 cm.

Fer van der Reijken

Gerelateerde nieuwsberichten

Basiliek van San Francesco in Assisi.