Franciscaans kunstproject op de Filipijnen

Franciscaanse broeder zet kunst in om kinderen van trauma’s af te helpen

Christopher Villanueva is behalve franciscaan ook kunstenaar. Hij helpt Filipijnse kinderen met workshops kunsttherapie om hun trauma’s te verwerken.

Broeder-kunstenaar Christopher Villanueva aan het werk.

Christopher Villanueva met geëvacueerde kinderen.

Broeder Christopher hoopt met zijn schilderijen verlichting te brengen bij mensen die worstelen in het leven

In 2017 brak er in Marawi, in het zuiden van de Filipijnen, oorlog uit tussen regeringstroepen en groeperingen die banden hebben met Islamitische Staat. 300.000 mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. Met een team van vrijwilligers trok de franciscaan Christopher Villanueva naar het gebied waar de vluchtelingen werden opgevangen.

“We konden de bombardementen nog steeds horen in de verte terwijl we workshops kunsttherapie deden met de kinderen”, vertelt broeder Christopher.

Weer een glimlach

Aan het papier vertrouwden de kinderen hun ervaringen toe met terreur en hun verlangen naar een vreedzaam thuis en een vredige toekomst. Velen tekenden hun huis in Marawi. Er was in de workshops ook plaats voor zang en dans. De activiteiten zorgden ervoor dat er weer een glimlach op de gezichten van de kinderen verscheen, te midden van angst en wanhoop.

Eerder gaf Villanueva ook al therapieworkshops aan kinderen die getroffen waren door de tyfoon Haiyan. De supertyfoon kostte in 2013 het leven aan meer dan 6.300 mensen en zorgde ervoor dat meer dan 1.000 mensen vermist raakten in het centrale deel van de Filipijnen.

In 2022 nam de broeder-kunstenaar deel aan verschillende tentoonstellingen om geld in te zamelen voor slachtoffers van tyfoon Rai en voor de bouw van een verzorgingshuis voor gepensioneerde franciscaanse broeders.

Verlichting brengen

Broeder Christopher hoopt dat zijn schilderijen op de een of andere manier verlichting brengen aan mensen die worstelen in het leven. Hij wil hen aansporen om schoonheid te waarderen en hun geloof te vernieuwen.

“Ik hoop dat ik met mijn kunstwerken het leven van mensen kan raken en hen kan inspireren om het geloof te behouden, ondanks de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.”


Bron: NCR/Otheo

Gerelateerde nieuwsberichten