800 jaar franciscanen in Engeland

Grote invloed op religieuze, intellectuele en sociale leven van middeleeuws Brittannië

In september 2024 is het 800 jaar geleden dat de eerste broeders in Engeland aankwamen. Op 10 september 1224 zetten de zij in Dover voet aan wal. Een korte beschouwing van minister-generaal broeder Massimo Fusarelli.

Jubileumboek bij 800 jaar franciscanen op Britse eilanden

Bij gelegenheid van het 800ste eeuwfeest van de franciscaanse aanwezigheid in Engeland verscheen het boek Celebrating 800 Years of Franciscans in the British Isles, uitgegeven bij Franciscan Publishing. Het boek bevat een verzameling essays onder redactie van Brenda Abbott die, naast de herdenking van de franciscaanse aanwezigheid in Groot-Brittannië en Ierland, hulde brengen aan de vermaarde Britse en franciscaanse theoloog Eric Doyle ofm, die op 25 augustus 1984 overleed.

Het boek staat in de bredere context van de verschillende jubileumvieringen die van 2023 tot 2026 in de franciscaanse wereld plaatsvinden. De vele hoofdstukken behandelen de successen, maar ook de ontberingen en tegenslagen van de franciscaanse missie naar de Britse eilanden. Onderzocht wordt niet alleen de bijdrage van franciscaanse heiligen en geleerden aan de intellectuele en spirituele traditie, maar het boek besteedt ook aandacht aan de hedendaagse relevantie van de franciscaanse spiritualiteit.

Celebrating 800 Years of Franciscans in the British Isles. Essays in Honour of Eric Doyle OFM (13 July 1938–25 August 1984), on the fortieth anniversary of his death. Edited by Brenda Abbott, Franciscan Publishing, 2024

Hun aanwezigheid was eigenaardig en nieuw: ze droegen eenvoudige kleding, liepen op blote voeten en leefden in armoede

Als wereldwijde franciscaanse gemeenschap vieren we de 800ste verjaardag van de laatste periode van het leven van de heilige Franciscus. Een periode die gekenmerkt wordt door crisis in de orde, een tijd ook van persoonlijke aanvechtingen en voorbereiding op de dood. Kortom een zeer intense periode waarin de heilige Franciscus tot volle wasdom kwam, als mens en als christen.

De goedkeuring van de Regel en het levendige Kerstfeest in Greccio openden voor hem de mogelijkheid om in La Verna een diepe gemeenschap met Christus te beleven die tot uiting kwam in de stigmata. In San Damiano, gewond aan het lichaam en inmiddels blind, explodeerde als het ware zijn gebed in het Lied van de Schepselen, het Zonnelied. Het was in deze geest dat Franciscus in 1226 in Portiuncula ‘Zuster Dood’ ontmoette.

Missie naar Engeland

Het is zeker geen toeval dat de eerste franciscaanse missie naar Engeland plaatsvond in 1224, precies op dit unieke moment in het leven van de Poverello, nog net vóór de stigmata. Die missie werd als het ware geboren uit zijn gekwetste hart, gesterkt in zijn liefde voor het evangelie en voor de mensheid.

Franciscus had zijn broeders al naar verschillende delen van Europa gestuurd om daar te leven en het evangelie te verkondigen. Engeland, in die tijd onder het bewind van Hendrik III, was een gebied dat rijp was voor evangelisatie en spirituele hervorming. De aankomst van de eerste broeders in Dover op 10 september 1224 was dan ook een belangrijke gebeurtenis in de religieuze en culturele geschiedenis van het land.

We weten dat de groep werd geleid door Agnello di Pisa, een monnik met grote toewijding en organisatorisch talent. Andere broeders reisden met hem mee, waaronder Albert van Pisa, Richard van Ingworth en anderen. Hun aanwezigheid was eigenaardig en nieuw: ze droegen eenvoudige kleding, liepen op blote voeten en leefden in armoede. Deze manier van leven trok al snel de aandacht van veel mensen en hun aanwezigheid verspreidde zich snel over het hele eiland. We kunnen zeggen dat de eerste franciscaanse missie naar Engeland in 1224 het begin markeerde van een periode van grote groei en invloed van de orde in het land. De franciscaanse broeders waren in staat om een permanente aanwezigheid te vestigen en leverden een belangrijke bijdrage aan het religieuze, intellectuele en sociale leven van het middeleeuwse Engeland.

Eropuit

In een tijd van ‘grote aanvechting’ was Franciscus in staat om een nieuwe manier van leven en missioneren te creëren. Hij trok zich niet terug in zichzelf, maar ging eropuit om anderen te ontmoeten en grenzen over te gaan.

De herinnering aan de 800ste verjaardag van de aankomst van de minderbroeders in Engeland onthult ons nog meer het licht en de kracht die van Franciscus uitgingen.

Terwijl we de verjaardag van deze aankomst herdenken, kijken we naar de toekomst om onze aanwezigheid in Engeland voort te zetten, vandaag ook via de nieuwe internationale broederschap die op het punt staat te worden opgericht in Stratford, aan de rand van Londen. We staan tussen herinnering en een nieuw begin. We gaan nog steeds op missie.

Broeder Massimo Fusarelli


Bron ofm.org

Gerelateerde nieuwsberichten