17 september: viering VIII eeuwfeest

800 jaar stigmatisatie

Het hele jaar door viert de franciscaanse gemeenschap het achtste eeuwfeest van de stigmata van Sint Franciscus. De officiële feestdag is 17 september 2024.

Het eeuwfeest van de stigmata nodigt ons uit om in ons dagelijks leven de dimensie van biddende en contemplatieve stilte te hervinden

De heilige Bonaventura drukte in zijn levensbeschrijving van Franciscus de betekenis van de stigmata als volgt uit: “De ware liefde van Christus heeft de minnaar veranderd in het beeld van de Geliefde.”

Na het ontvangen van de stigmata gaat Franciscus naar buiten om armen, zieken en behoeftigen te ontmoeten om hen aan te raken, om goddelijke liefde aan hen door te geven. De herinnering aan deze gebeurtenissen spoort ons aan om ook uit onszelf te treden en ons te laten raken door de situaties van pijn en lijden waarin zovelen over de hele wereld zich bevinden.

De viering van het eeuwfeest van de stigmata nodigt ons uit om in ons dagelijks leven de dimensie van biddende en contemplatieve stilte te hervinden. Het is die dimensie die ons confronteert met het essentiële. Het is deze dimensie van stilte die ons in staat stelt het verlangen naar het oneindige te herkennen dat in ons hart woont. Het is deze stilte die ons in staat stelt naar onszelf, naar anderen en naar God te luisteren. Aldus het internationale bulletin Fraternitas van het generalaat van de orde in Rome. 

Ook onze Nederlands-Vlaamse provincie staat het hele jaar door stil bij het eeuwfeest. Onder andere door een aantal bijdragen in het magazine Minderbroeders Franciscanen. Al deze bijdragen en andere nieuwsberichten over het eeuwfeest zijn ook terug te vinden op deze site. Zie voor een overzicht: 800 jaar stigmata

Gerelateerde nieuwsberichten