Wereldgebedsdag voor de schepping, 1 september 2024

Scheppingsperiode 2024

Komende zondag 1 september is het Wereldgebedsdag voor de Schepping. De dag is tevens de start van de jaarlijkse Scheppingsperiode van 1 september tot en met 4 oktober, die dit jaar als motto meekreeg: ‘Hoop en leef met de schepping’.

In de Periode van de schepping, 1 september tot en met 4 oktober (het feest van Franciscus van Assisi), staan we stil bij de goedheid van de schepping. Het is ook een periode om te bidden voor de schepping en te reageren met actie op de schreeuw van de aarde. Dit gebeurt in allerlei verschillende kerken, over de hele wereld.

Het thema van de Scheppingsperiode 2024 is: ‘Hoop en leef met de schepping’, ontleend aan de Bijbeltekst Romeinen 8,19-25.

De Wereldgebedsdag voor de Schepping werd ingesteld door paus Franciscus in de zomer van 2015 en vloeit voort uit de publicatie van zijn encycliek Laudato Si’, geheel gewijd aan ecologie, die in dat jaar verscheen. Sindsdien is 1 september jaarlijks de ‘Mondiale Dag van Gebed voor de Zorg van de Schepping’, zoals de officiële benaming luidt (Giornata Mondiale di Preghiera per la Cura del Creato, in het Italiaans).

In een toelichting schreef paus Franciscus in 2015: “De jaarlijkse Mondiale Dag van Gebed voor de Zorg van de Schepping biedt individuele gelovigen en gemeenschappen een passende gelegenheid tot herbevestiging van hun persoonlijke roeping om rentmeesters van de schepping te zijn, om God te danken voor het wonderlijke werk dat Hij aan onze zorg heeft toevertrouwd, en om zijn hulp in te roepen bij de bescherming van de schepping en om hem te smeken om vergiffenis voor de zonden tegen de wereld waarin wij leven.”

Voor Nederland reikt de rk organisatie ‘Laudato Si’ Alliantie’ op haar website tal van suggesties aan voor bezinning en activiteit voor deze periode:

  • Gesprekstips
  • Liturgische suggestie voor de hele Scheppingsperiode van 1 september tot en met 4 oktober
  • Suggesties voor activiteiten in de natuur
  • Stiltewandeling, zonneliedwandeling, klimaatwandeling
  • Filmavond,The Letter (een documentaire met paus Franciscus over de gevolgen van de klimaatcrisis)
  • Een conceptpersbericht voor lokale activiteiten.

Zie verder: Periode van de schepping | Laudato Si (laudato-si.nl).

Zie ook: Boodschap van de paus voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping 2024.

Of lees hoe verschillende kloosters en abdijen werken aan duurzaamheid en zorg voor de Schepping.


Bron: Ladato Si’ Alliantie Nederland, KNR, KRO-NCRV

Gerelateerde nieuwsberichten