Het begint met eenvoudigweg ‘laten zijn’

Franciscaanse spiritualiteit

Broeder Bram Hommel, van de congregatie van de broeders van Huijbergen, vertelt in een video-interview over drie samenhangende kernbegrippen die voor hem de franciscaanse spiritualiteit dragen. Het interview is onderdeel van een groter project van de Universiteit van Tilburg, gericht op de vraag hoe we de waarden en deugden van religieuze gemeenschappen vruchtbaar maken via een online leerplatform.

Je moet af en toe de bril schoonvegen waardoor je de ander en de dingen bekijkt

Hoe kunnen we de waarden en deugden van religieuze ordes vruchtbaar maken voor sociale betrokkenheid en persoonlijke groei? Daartoe is aan de Universiteit van Tilburg een online leerplatform ingericht. Een van de projecten binnen het platform spitst zich toe op de spirituele traditie van de franciscaanse gemeenschappen in Noord-Brabant.

In dat kader vertelt broeder Bram Hommel – lid van de franciscaanse congregatie Broeders van Huijbergen* – in een video-interview over zijn spirituele inspiraties en waarden.

Behoeden

Hij vertelt over de drie begrippen die zijn spiritualiteit en die van zijn medebroeders dragen: eenvoud, verbinding en vrijheid. Bij eenvoud gaat het niet alleen om materiële zaken, maar bovenal om een houding: simpelweg de dingen laten zijn zoals ze zijn, de dingen in hun eigenheid behoeden. Dat vraagt om terugnemen van allerlei projecties en belangen; af en toe de bril schoonvegen waardoor je naar de ander en de dingen kijkt.

Omgang met God

Hommel betrekt dat ook op zijn omgang met God. We hebben geen greep op Hem, we moeten Hem niet creëren naar onze eigen doeleinden. Als je dat doet, dus ook God ‘laat zijn’, kan er een relatie – verbinding – ontstaan.

Verbinding is pas mogelijk als je de ander in zijn/haar eigenheid kunt aanvaarden. Dan krijg je een contact waarin zowel jezelf als de ander vrijheid ervaart: ik ga de ander niet gebruiken, maar focus op een werkelijk liefde- en respectvolle omgang. Deze drie samenhangende houdingen zijn zeker ook nu nog van belang, vindt Hommel; ze zijn zelfs hoogst actueel.

Het hele interview is te zien en te beluisteren via Facebook:

Video | Facebook


*De Congregatie Broeders van Huijbergen is een franciscaanse broedercongregatie. De broeders leven volgens de Leefregel van de Reguliere Derde Orde van Franciscus. De congregatie is vernoemd naar de Noord-Brabantse plaats Huijbergen, waar zij in 1854 werd gesticht door de bisschop van Breda mgr. J. van Hooydonk.

Bron: Franciscaans.nu en Virtual Virtuosity: Building Character through Practical Wisdom in a Digital World | Tilburg University

Gerelateerde nieuwsberichten