Franciscaans Jongerenwerk (FJW)

Doe wat jíj goed vindt

Enkele malen per jaar organiseert het Franciscaans Jongerenwerk minipelgrimages voor middelbare scholieren. Tygo Vullers van het Eckartcollege uit Eindhoven was erbij deze zomer en doet verslag.

Alles was best modern

Ik zal mezelf even kort voorstellen. Ik ben Tygo Vullers, 16 jaar oud. Ik zit op het Eckartcollege in Eindhoven. Een paar maanden geleden hoorde ik over een pelgrimage met school en ik wist meteen dat ik mee moest. Mijn hoofddoelen waren meer leren over mezelf en over het geloof (van de franciscanen).

Donderdag 6 juni was het zover. We vertrokken ’s middags met de bus vanaf school, waarna we een stuk hebben gewandeld. Het was erg gezellig en de sfeer in de groep was goed. Na een fijn kennismakingsspel hadden we een opdracht met stenen verzamelen. Dat heeft me erg geholpen nare dingen achter me te laten. Na nog een kort stuk lopen kwamen we bij de Sint-Anna kapel. Hier hoorden we het interessante en mooie verhaal over Sint Anna. Toen kwamen we aan bij broeder Hans-Peter, die ons naar zijn klooster, het minderbroedersklooster in Megen, bracht. Het verhaal over hoe hij er toe kwam om broeder te worden, was indrukwekkend.

Intreden in een klooster wordt vaak als ouderwets gezien, waardoor er nog maar weinig mensen voor kiezen, terwijl het kloosterleven in Megen erg modern is. Bij een klooster denkt je snel aan een primitieve levenswijze, maar dat was helemaal niet zo, we hebben een dagje meegedraaid en alles was best modern. Op de terugreis deden we nog een spel met gesprekken in tweetallen en er was een schitterende afsluiting bij een toren.

Ik heb een deel van mijn doel zeker bereikt. Ik heb meer geleerd over mezelf en het geloof, maar er valt altijd meer te weten. Eén ding dat ik heb geleerd is: doe wat jij goed vindt, ook als niet iedereen het ermee eens is.

Tygo Vullers


Dit verslag verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, 2024, editie 4

Gerelateerde nieuwsberichten