De Heer heeft mij broeders gegeven

Bijeenkomst van de Europese tijdelijke geprofesten in Assisi

Van 15 tot 19 juli kwamen in Assisi meer dan 15 tijdelijk geprofeste, Europese broeders samen in Assisi om er te praten over vorming, moeilijkheden en toekomst.

Menig pelgrim en toerist zal op zondagmiddag 14 juli verbaasd hebben staan kijken naar de drommen mannen die aankwamen aan het gastenhuis Domus Pacis naast de Basilica di Santa Maria degli Angeli waarin zich het kleine Portiunculakerkje bevindt, het oude hoofdkwartier van Franciscus van Assisi. Deze mannen waren Europese franciscanen, vormingsverantwoordelijken en meer dan 150 broeders in vorming die voor een bepaalde periode de drie geloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid hebben afgelegd ter voorbereiding van het moment dat ze dat voor het leven mogen doen. Ze waren naar het hart van de franciscaanse beweging gekomen op uitnodiging van broeder Darko Tepert ofm, die als generaal secretaris voor vorming en studie verantwoordelijk is voor de vorming van alle nieuwe broeders over heel de wereld. Ook ik mocht hierbij aanwezig zijn als tijdelijke geprofeste broeder in de Nederlands-Vlaamse provincie.

Broeder Darko Tepert (links) en minister-generaal Massimo Fusarelli (rechts)

Hard aan het werk.

De orde had ons bijeengeroepen om ons te confronteren met het kleiner worden van de broederschap, onze moeilijkheden en verwachtingen als broeders in vorming te vernemen en met ons samen na te denken over verschillende moeilijke thema’s. Deze laatste werden ingeleid door een spreker waarna we in kleinere groepjes met één voertaal hierover discussieerden. Een vertegenwoordiger bracht nadien verslag aan de volledige vergadering.

Op deze wijze bespraken we onze ervaren problemen en verlangens, de nood aan een herontdekking van de contemplatieve dimensie van onze roeping, nieuwe vormen van gemeenschapsleven en sociale media en internet. Dit laatste onderwerp werd aangebracht door de bekende Amerikaanse franciscaan Casey Cole ofm die zeer actief is op het internet.

De bijeenkomst bestond niet alleen uit praten. Op maandag en dinsdag hadden we de namiddag vrij om Assisi te verkennen en op woensdag bezochten we La Verna waar Franciscus 800 jaar geleden de stigmata ontving. Ook vierden we samen de eucharistie bij de Portiuncula, in de Santa Chiara, in La Verna en zelfs in de bovenkerk van de San Francescobasiliek waar Franciscus begraven ligt. Door samen te komen mochten we de broederschap herontdekken als jong en dynamisch en dat op de plaatsen waar het allemaal begon. Door samen te praten, te lopen en te bidden mochten we de intentionaliteit van de orde proeven en beleven.

Vanaf woensdagavond vervoegde het hoofd van de orde minister-generaal Massimo Fusarelli zich met het generale bestuur bij ons. Ook dat was ontroerend, want door zijn komst wisten we ons serieus genomen en gewaardeerd. Orgelpunt van de bijeenkomst was een lange toespraak van de minister- generaal waarin hij ons indringend en zonder verbloeming sprak over de te verwachten moeilijkheden en te verhopen beloften in de nabije toekomst van de orde. Nadien stemden we een door de vertegenwoordigers van de taalgroepen opgesteld document, dat een weerslag geeft van alle gesprekken, goed. We vragen de orde erin onze vorming permanent een internationale dimensie te geven, onze vorming zo breed en zo divers mogelijk te maken, ons te helpen met de contemplatieve dimensie van onze roeping en ons spelregels te geven voor het omgaan met de vaak woeste wereld van sociale media en digitale communicatie (alle teksten van de bijeenkomst vindt u hier in de talen Engels, Italiaans, Kroatisch en Pools).

In vreugde namen we afscheid van elkaar, wetend dat we elkaar weer zullen zien. Dit is nog het mooiste, het besef dat de Heer ieder van ons, net als ooit Franciscus, broeders gegeven heeft.

Steven Cauchie

Samen biddend in La Verna

Broeder Casey maakte een filmpje van onze bijeenkomst waarin u de sfeer van deze mooie dagen kan zien en horen.

Gerelateerde nieuwsberichten