Bron 4: Een kort moment van stilte en inkeer

Vriend de valk

In de serie ‘Bron’ belicht Ben van Bronkhorst dit jaar steeds een passage uit de Fioretti over de berg La Verna, waar Franciscus precies 800 jaar geleden de stigmata ontving. Daar op die berg bidt en vast Franciscus en geniet hij van de aanwezigheid van ‘het levende wekkertje’.

Een kort moment van stilte en inkeer, zomaar midden op de dag, kan je op het goede spoor zetten

Op de berg La Verna, in de buurt van het onderkomen van Franciscus, heeft een valk haar nest. Het is de tijd van de Veertigdagen. Elke morgen, tegen het uur van de metten, komt de valk met gekrijs en geklap van haar vleugels Franciscus wekken. De vogel gaat niet weg voordat de heilige opstaat en begint met het gebed. Als Franciscus extra vermoeid is of zich niet zo goed voelt, komt de vogel, als een zorgzame vriend, hem later wakker maken. Franciscus geniet zeer van de aanwezigheid van het levende wekkertje dat hem ook overdag soms gezelschap houdt.

Kleine dingen

Meestal zijn het kleine dingen die veel indruk op je maken: een vogel die toevallig haar nest heeft in de boom voor je slaapkamer en elke morgen haar hoogste lied zingt tegen de tijd dat je opstaat, een onverwachte ontmoeting, een fijne gebeurtenis die je niet had voorzien. Je wordt erdoor geïnspireerd, het geeft je kracht en levensmoed, het kan je leven verfrissen.

In de drukte van het dagelijks leven, in de bezigheden van alledag mis je soms de tijd om aandacht te besteden aan die doodgewone, kleine dingen die vaak juist zin en betekenis geven aan je bestaan. Een kort moment van stilte en inkeer, zomaar midden op de dag, kan je dan weer op het goede spoor zetten. Even aandacht voor een ander kan je bewust doen worden van zijn/haar problemen en je op weg zetten naar medeleven. Een onverwachte gebeurtenis in je leven kan je opnieuw tot het besef doen komen dat je leven een geschenk is, dat het wonder van je bestaan een gave is. En dat zal je dankbaar stemmen en in een sfeer brengen van dankbaarheid ten opzichte van je Schepper en Heer; dankbaar voor alles wat Hij ons geeft.

Ben van Bronkhorst ofm


Dit artikel verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, nr. 4, 2024.

Gerelateerde nieuwsberichten