Een Franciscus zonder gezicht en met vrouwelijke trekken
Ruimte voor verbeelding
Van Franciscus van Assisi zijn door de eeuwen heen duizenden afbeeldingen gemaakt: fresco’s, olieverfschilderijen, mozaïeken, gravures, pentekeningen etc. tot en met afbeeldingen met behulp van digitale technieken in onze tijd. In de serie ‘Franciscus uit de kunst’ belicht broeder Fer van der Reijken iedere maand een afbeelding en daarmee een facet van de persoon Franciscus. Deze maand juli, deel 7: “Voor de kijker is er veel om zelf in te vullen.”
“Als christen ziet Christel Holl haar talent als een gave van God”
In 2023 zette ik elke dag een afbeelding van Franciscus op mijn Facebookpagina. Enkele afbeeldingen kregen opvallend veel ‘duimpjes’. Daaronder was ook de ‘heilige Franciscus’ van Christel Holl. Het gaat om een schildering met olieverf en bladgoud op papier (uit 2012).
Opvallend is dat Christel Holl het gezicht van Franciscus helemaal oningevuld heeft gelaten. En dat de gestalte ook vrouwelijke trekken heeft. Verder wordt de schildering sterk bepaald door veel witte vogels (vredesduiven?) en gouden, witte en groene vlakken. Voor de kijker is er dus veel om zelf ‘in te vullen’ en om zich over te verwonderen.
Christel Holl werd in 1945 in Münsingen (Baden-Württemberg) geboren. Al vroeg begon ze te tekenen. “Dat zat in de familie”. Maar haar ouders drongen er bij haar op aan toch eerst een serieuze studie te gaan volgen. Ze werd opgeleid tot juridisch medewerker. Naast deze baan bleef ze tekenen en schilderen, totdat ze in 1982 besloot om zich volledig aan de kunst te wijden en te beginnen met een eigen atelier. Ze verzorgde muurschilderingen in overheidsgebouwen en scholen, en maakte ramen voor kerken en kapellen. Als christen ziet ze haar talent als een gave van God. In haar werk zien we haar diepe religiositeit terug.
Ze volgde diverse opleidingen o.a. bij Noel Dyrenforth in Londen en bij zuster Chantal Hug in Zwitserland, en haar werken werden in binnen – en buitenland geëxposeerd.
Fer van der Reijken ofm