Muziek als medium naar het hart van de jeugd
Rappende priester en pater franciscaan hit op YouTube
“Als je de taal van de jeugd spreekt kun je verbinding met hen maken”, zegt franciscaan Sandesh Manuel. Samen met de priester Andreas Schätzle
maakt hij videoclips met verschillende soorten muziek, waaronder rap.
Sandesh Manuel ofm
“Via de muziek kom ik in contact met mensen die niet met de kerk verbonden zijn”
Franciscaan Sandesh Manuel is afkomstig uit India, maar al verschillende jaren woonachtig in Wenen, waar hij jazz en popmuziek studeerde; ook speelt hij klassiek gitaar.
Eveneens gegrepen door zowel het evangelie als de muziek is de Duitse priester Andreas Schätzle, die ook in Wenen woont.
De priesters besloten samen muziekvideo’s te maken en deze te delen via het YouTube-kanaal van de zingende franciscaan om zo kinderen en jongeren te inspireren en kennis te laten maken met het geloof. Dat zij daarbij rapmuziek gebruiken, kan verbazen. “Maar met rap kun je direct zijn. Ik zocht naar een manier om de christelijke boodschap over te brengen in een taal voor jongeren, die zich tegenwoordig vaak vreemden voelen als zij een kerk binnenstappen”, vertelt Sandesh Manuel. Inmiddels heeft hij 35.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal.
Taal van jongeren
“Rap is de taal van kinderen en jongeren. Als je hun taal spreekt, dan komen ze en kun je verbinding met hen maken. Hoewel ik franciscaan en katholiek priester ben, ben ik in de eerste plaats mens. En de mensheid is de grootste religie ter wereld. Dat hebben Jezus en Sint Franciscus mij geleerd. Ik kleur buiten de lijntjes, maar ben niet wereldvreemd. Met muziek en op mijn eenvoudige, ontspannen manier kom ik in contact met veel mensen. En dat zijn vooral degenen die niet met de kerk verbonden zijn. Dat bevalt mij.” Naast rapmuziek zingt de franciscaan ook volksliedjes popliedjes en jodelt hij. (Zie video’s hieronder.)
Andreas Schätzle is naast diocesaan priester ook programmadirecteur bij de katholieke evangelisatie-omroep Radio Maria. Zijn liefde voor muziek leidde hem naar de ‘muziekhoofdstad’ Wenen waar hij muziek en theologie studeerde. Schätzle raakte betrokken bij charismatische vernieuwingsbewegingen. “Hier ging een nieuwe katholieke wereld voor me open.” Na zeer sterke, intieme ervaringen van God en na gesprekken met een bevriende seminarist besloot Schätzle zijn roeping te volgen en priester te worden. “Voor mij is het leven een mysterie, een avontuur: vallen en weer opstaan, contact maken met anderen en samen groeien. Het geloof is voor mij vriendschap met Jezus, innerlijk worden vastgehouden, een bron van gemeenschap en inspiratie.”
Naast de samenwerking met Manuel is Schätzle deel van het trio ‘Die Priester‘ dat verder bestaat uit twee benedictijnse monniken. In de traditie van de Belgische Soeur Sourire, die in de jaren 60 een wereldhit scoorde met Dominique, bestormen de drie priesters sinds 2011 de hitparades.
Franziskaner | Sandesh Manuel | Vienna
Bronnen: Kerknet, Domradio, Aartsbisdom Wenen