Kunst van jonge anderstalige nieuwkomers
Expo ‘Op weg met Franciscus’
In de Vlaamse stad Sint-Truiden organiseert het franciscaans museum DE MINDERE de expositie ‘Op weg met Franciscus’ voor anderstalige nieuwkomers. De leerlingen in het zogenaamde OKAN-onderwijs (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) krijgen zo de kans hun kunstwerken te tonen. Hun intrigerende kunstwerken zijn overal in het gebouw te bezichtigen, tot in het toilet aan toe. Het kunstproject beoogt de jongeren op een alternatieve wijze Nederlands te leren en vriendschapsbanden te smeden tussen alle betrokkenen.
“Op het toilet krijg ik de meest briljante ideeën”
Eén van de blikvangers van de expositie ‘Op weg met Franciscus’ is de koelkast die op het toilet van het museum DE MINDERE is geïnstalleerd. Het werk is van de Oekraïense kunstenares Anna Pekarska (16 jaar): “Ik vind het heel leuk om mijn tijd op het toilet door te brengen, want daar komen de meest briljante ideeën bij me op. In de toekomst wil ik een speciale ‘toilet-bar’ in Kiev openen en populair maken.”
De grote blauwe vogels in de Herman Hansen-zaal trekken eveneens de aandacht. Ze geven te denken, zeker als je weet welke weg deze jonge kunstenaars hebben afgelegd.
Een ‘must see’ zijn ook de kubussen, die een moderne interpretatie geven van het museumtopstuk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën uit de zestiende eeuw.
Grappig
Oleksandr Yagn (16 jaar), ook uit Oekraïne, glimlacht: “De bezoekers die onze kunstwerken komen bekijken zullen zien dat we soms grappig uit de hoek komen en soms serieuzere dingen maken. Dat is wat ons allemaal verbindt. We komen uit verschillende landen en culturen, maar we zijn allemaal mensen die soms grappig, soms droevig zijn. Door dit kunstproject vinden we steun bij elkaar en worden banden inniger, van leerlingen onder elkaar, maar ook met andere mensen die bij het project betrokken zijn.”
Chill-room
Op de benedenverdieping ontmoeten we Hargun Singh (14) uit India en Erik Glushakov (17) uit Oekraïne. In het Nederlands en met hulp van Google Translate vertellen zij hun verhaal. “Mensen kunnen hier in onze chill-room op adem komen. Ze kunnen elkaar hier ontmoeten en echt met elkaar praten. Dat is belangrijk. Door in dialoog te gaan leren we elkaar kennen en worden vooroordelen onderuit gehaald. En het museum kan er nu mee uitpakken dat het een eigen chill-room heeft. Cool, toch!” Emily Felix Pedroso (13) uit Brazilië knikt goedkeurend: “Ik ben blij dat ik aan dit project heb mogen meewerken. Hopelijk komen vele mensen kijken naar onze werken in dit mooie museum.”
Meer dan vluchtelingen
Alle kunstenaars die werken tentoonstellen, zijn twaalf tot achttien-jarige, anderstalige nieuwkomers in de stad Sint-Truiden. Ze zitten allen in de OKAN-klas van de Hasp-O-school. “Dit project geeft onze leerlingen de kans zich te tonen aan de wereld. Ze zijn zoveel meer dan gewoon maar vluchtelingen”, vertelt leerkracht Dietmar Geerts, die samen met enkele collega’s het hele traject coördineerde.
“De inspiratiebron voor de kunstwerken was Franciscus van Assisi. De OKAN-leerlingen leerden via de museumopstelling de figuur van Franciscus en zijn waarden kennen. Zo brachten we hun leefwereld en de leefwereld van Franciscus samen.” Het project is een samenwerking tussen de Hasp-O-school, het museum DE MINDERE en enkele kunst- en cultuurinstellingen. Het project kwam mede tot stand dankzij de Orde van den Prince.
De tentoonstelling ‘Op weg met Franciscus’ in museum DE MINDERE loopt tot en met 28 juni 2023 (www.demindere.be). Entree is gratis.