10-13/02: Study Visit Auschwitz
Eerste stapjes nieuwe situatie concreet
In samenwerking met de studentenpastoraten Delft (Motiv) en Leiden (Rapenburg 100) en de Katholieke Raad voor het Jodendom biedt het FJW een study visit naar Auschwitz en Kraków.
Rynek Główny (Grote Markt) met de Bazylika Mariacka (Mariakerk) te Kraków
Remembering Auschwitz
10-13 februari 2023
Auschwitz vertegenwoordigt een gruwelijk donkere bladzijde in de geschiedenis. Het is belangrijk om te zien wat daar is gebeurd zonder noodzakelijkerwijs antwoorden te krijgen op de vele vragen die Auschwitz oproept. Je beleeft Auschwitz met een groep studenten. Ons doel is om te zorgen voor een veilige ruimte waarin we samen kunnen reflecteren op onze gedeelde ervaring.
Auschwitz was een geraffineerde, extreem koude en berekenende moordmachine, een plek waar mensen op industriële schaal doelbewust en systematisch van hun menselijkheid werden beroofd. Met crises die nog steeds aan de gang zijn in deze wereld, vereist dit onze zorgvuldige reflectie. Wat is onze verantwoordelijkheid? En hoe kunnen we daaraan voldoen? We zouden kunnen beginnen te denken in termen van het ‘Elfde Gebod’ geformuleerd door R. Kent, voorzitter van het Internationale Auschwitz Comité: ‘Je mag nooit een omstander zijn’. Tijdens ons herdenkingsbezoek aan Auschwitz dit jaar zullen we het hebben over leiderschap en verantwoordelijkheid in humanitaire crises, vooral in het licht van de oorlog in buurland Oekraïne. Deelnemers via de studentenpastoraten schrijven (of kiezen een andere vorm) een reflectie op ons bezoek en delen deze met medestudenten. Deelnemers via het FJW staat vrij dit ook te doen.
We verblijven in de stad Kraków en leren ook de geschiedenis van de stad kennen, met name de Joodse geschiedenis. En als het lukt… bezoeken we ook de Poolse franciscanen.
Data: 10-13 februari
Kosten: € 200, – (incl. vlucht, hotel en maaltijden)
Begeleiding namens FJW: Broeder Hans-Peter Bartels
Aanmelddeadline: 1 januari 2023
Aanmelden via: fjw@minderbroedersfranciscanen.net
Omdat ook niet-Nederlandse studenten meegaan is de voertaal Engels. Individuele gesprekken zijn natuurlijk altijd mogelijk.